Στο Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να επισκεφθείτε.

Ενδεικτικά μερικά από αυτά είναι:

Αεροδρόμιο Μάλεμε

Το Μάλεμε αποτέλεσε το σημείο προσγείωσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που εισέβαλαν την Κρήτη το 1941, κατά την έναρξη της μάχης της Κρήτης (Επιχείρηση Ερμής – Operation Mercury) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το αεροδρόμιο που βρισκόταν έξω από την πόλη, γεγονός που επέτρεψε την αερομεταφορά των απαραίτητων ενισχύσεων για την κατάληψη του νησιού.

περισσότερα…

Γερμανικό νεκροταφείο

Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές που έχασαν τη ζωή του κατά τη μάχη του Μάλεμε είναι θαμμένοι στο Γερμανικό Νεκροταφείο που βρίσκεται στο λόφο πάνω από το Μάλεμε.

περισσότερα…

Θολωτός τάφος

Ο θολωτός τάφος του Μάλεμε βρίσκεται περίπου 17 χλμ. δυτικά των Χανίων, επί του υψώματος “Καυκάλα”.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο κτιστό τάφο, που χρονολογείται στην ΥΜ ΙΙΙ Β περίοδο. Ο ταφικός του θάλαμος, προσεκτικά κτισμένος από ογκόλιθους πωρολίθου και με συνολικό ύψος γύρω στα 4 μ., έχει τετράγωνη κάτοψη και φαίνεται ότι κατέληγε σε πυραμιδοειδή στέγη. Η πρόσβαση σ΄αυτόν γινόταν από μεγάλο δρόμο, μήκους 13,80 μ., τα τοιχώματα του οποίου είχαν επενδυθεί με αδρά εργασμένους λίθους, ενώ λεπτό στρώμα κοκκινωπού επιχρίσματος κάλυπτε το δάπεδο του.

περισσότερα…

Λιμάνι Χανίων

Η πρώτη κατασκευή του λιμανιού έγινε ανάμεσα στα 1320 κα 1356 από τους ενετούς με σκοπό την προστασία της πόλης των Χανίων. Τα προβλήματα του λιμανιού ήταν οι βόρειοι άνεμοι και οι προσχώσεις της λεκάνης από τα νερά της βροχής και των υπονόμων. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων έκτισαν λιμενοβραχίονα στον οποίο υπήρχε άνοιγμα για την ανανέωση του νερού. Στην είσοδο του λιμανιού υπάρχει φάρος τον οποίο ανακατασκεύασαν την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στη μορφή που διατηρείται σήμερα.

περισσότερα…

Μουσείο Χανίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υπάγεται στην ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Ως Αρχαιολογικό Μουσείο άρχισε να λειτουργεί το 1963.

περισσότερα…

Τάφοι Βενιζέλων

Στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου και πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία, βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε εκφράσει την επιθυμία να αποτελέσει αυτή η τοποθεσία την τελευταία του κατοικία. Έτσι, το 1936 κτίστηκε εκεί ο τάφος του.

Αργότερα, το 1965 απέναντι από τον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου στήθηκε και ο τάφος του γιου του Σοφοκλή, ο οποίος υπήρξε και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1943 έως το 1952.
Ακριβώς δίπλα από τους τάφους οικοδομήθηκε το άγαλμα της Ελευθερίας. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο άγαλμα, που συμβολίζει τους αγώνες των Κρητών για την ελευθερία.
Τους τάφους των δυο ανδρών, επισκέπτεται κάθε χρόνο πλήθος κόσμου. Ο γύρω χώρος είναι διαμορφωμένος με έναν υπέροχο κήπο, καθίσματα, πάρκο και λιθόκτιστα δρομάκια.

Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο φαράγγι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το διασχίζουν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες κόσμος κάθε χρόνο. Είναι ένα θαυμαστό τοπίο, με σπάνιους γεωμορφικούς σχηματισμούς. Μοναδικός βιότοπος με ξεχωριστή σε πλούτο χλωρίδα και πανίδα και μια πλούσια μυθολογία που φθάνει ως τα προϊστορικά χρόνια και ιστορία πολυτάραχη στα δύσκολα για την Κρήτη χρόνια.

Ανακηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων Κρήτης το έτος 1962 και μέχρι τότε στο χωριό της Σαμαρίας, στο κέντρο του φαραγγιού, κατοικούσαν ακόμη δύο-τρεις οικογένειες Σφακιανών, ασχολουμένων κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Καλύφθηκε τότε έκταση 48.500 στρεμμάτων ενώ σήμερα προωθείται η επέκταση του Δρυμού σε 250.000 στρέμματα που θα συμπεριλάβουν και το πλέον αξιόλογο τμήμα των Λευκών Ορέων.

Πρέβελη Κρήτη

Πρέβελη – Φοινικόδασος

Κνωσός

Κνωσός